Högst intäkter för biofilmer

Att människor världen över älskar att kolla på film, det är knappar någon nyhet. Det kan dock vara svårt att förstå exakt hur mycket pengar som faktiskt omsätts i filmindustrin när en ny film släpps på bio. En film kan på egen hand spela in flera miljarder dollar. Det är så pass höga summor att det är svårt att greppa.

En man som utmärker sig lite extra när det talas om de filmer med högst intäkter är producenten James Cameron. Han har nämligen producerat två av de filmer som har dragit in absolut mest pengar, det är inte dåligt gjort. Cameron producerade den romantiska katastroffilmen Titanic år 1997 och sedan science fiction-filmen Avatar år 2009.

Det var länge just Avatar som höll rekordet för den mest inkomstbringande filmen med fick se sig slagen år 2019 av Avengers som kämpade hårt för att slå rekordet. Avengers: Endgame drog in 2,793 miljarder dollar medan Avatar dragit in 2,789 miljarder dollar. Det skiljer sig alltså inte mycket åt mellan dessa två storfilmer, endast straxt över 3 miljoner dollar.

Inflation även i filmbranschen

Man får dock inte glömma bort att det går inflation även i filmbranschen. Detta påverkar såklart hur mycket filmer drar in. Om pengars värde förändras och minskar så gäller det även när filmer drar in pengar.

Om man kikar på vilken film det är som dragit in mest pengar med inflation i åtanke så är det faktiskt Borta med vinden från år 1939 som då ska ha dragit in 3,3 miljarder dollar. Även då kommer dock Avatar på en andraplats.

Något som blir allt populärare är animerade filmer som nästan helt har bytt ut de klassiska, tecknade filmerna. Animerade filmer är framförallt Disney riktigt duktiga på att producera och faktum är att en av deras filmer finns med på listan över mest inkomstbringande filmer. Filmen är populära Frost från år 2013 som drog in hela 1,2 miljarder dollar från sin tid på världens biografer. Det gör att Frost hamnar på en fjortonde plats över mest lönsamma filmer.

Fantasy- och science fiction-filmer är extra populära

Vad är det då som gör att en film hamnar på en lista över de mest lönsamma filmerna? Generellt verkar människor världen över gilla fantasyfilmer som tar med de på en resa till ett parallellt universum, eller en helt annan värld. En film som får de att lämna sin gråa vardag för en stund.

Något som är riktigt populärt världen över är fantasyfilmer som tar med biobesökare på en fantastisk resa. Just därför är det inte märkligt att Star Wars: The Force Awakens hamnar på plats fyra. Den filmen har nämligen dragit in inte mindre än 2 miljarder dollar. Dessutom finns det ytterligare två Star Wars-filmer från denna populära serie som finns med på listan.

Jurassic Park-serien är också riktigt populär på bio. På listan över mest inspelade pengar kan man hitta hela tre filmer ur serien. Jurrasic World drog in 1,6 miljarder dollar, Jurassic World: Fallen Kingdom drog in 1,3 miljarder dollar och Jurassic Park drog in 1 miljard dollar.