Filmbolag i världen

Det finns en hel del filmbolag runt om i världen. Några är dock mer välkända än andra och producerar gång på gång storfilmer som fångar människor hjärtan. Du känner säkerligen till en del av de följande filmbolagen.

Warner Bros. Entertainment Inc

Warner Bros som detta filmbolag kallas i folkmun grundades år 1923 av fyra bröder vid namn Wonsal. Idag är det ett av världens största filmbolag. Warner Bros ledde tidigt filmvärlden in på nya marker då de var innovativa och år 1927 bestämde sig för att satsa på ljudfilm. Deras första ljudfilm var Jazzsångaren vilket fick andra filmbolag att snabbt satsa på ljudfilm även de istället för den stumfilm som då producerades.

Warner Bros har producerat riktigt många filmer värda namnet. De som känns igen av många är bland annat Eye Wide Shut, The Matrix, The Green Mile och Pokémon: The First Movie.

The Walt Disney Studios

När du ser en film som har producerats av The Walt Disney Studios visas det välkända Törnrosaslottet med sin fantastiska omgivning på filmduken. The Walt Disney Studios har funnits i över 90 år och grundades år 1923 av Walt Disney. The Walt Disney Studios specialiserade sig på tecknat och Snövit och De Sju Dvärgarna släpptes år 1937 som den första långfilmen.

The Walt Disney Studios fortsatte sedan att i rask takt skapa tecknade filmer såsom Pinocchio, Dumbo, Bambi, Askungen, Lady och Lufsen och Pongo och De 101 Dalmatinerna.

The Walt Disney Studios har även skapat många animerade filmer såsom Frost, Röjar-Ralf, Vaiana och Trassel.

21th Century Fox

21th Century Fox grundades år 1935 av en man vid namn William Fox som hade immigrerat till Amerika. Fox började sin karriär med att visa filmer och öppnade 25 biografer. 1926 tog han patent på en teknik som möjliggör ljud att spelas in på film, något som kallas för Movietone. Hans egna filmbolag Fox Films slogs samman med Twentieth Century Pictures och 21th Century Fox bildades.

Filmer som har producerats av 21th Century Fox är bland annat The Beach, Cast Away, Moulin Rouge, Planet of the Apes och Daredevil. Numer är företaget uppköpt av The Walt Disney Studios.